Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τοπική Ιστορία
Το επισιτιστικό πρόβλημα στη Θεσσαλία

Μολονότι η Θεσσαλία θεωρείτο ο σιτοβολώνας της Ελλάδας κατά την Ιταλογερμανική κατοχή (1941-1944) αντιμετώπισε σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Ένα μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής με διατακτικές της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέρονταν στην πρωτεύουσα ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί αρνούνταν να παραδώσουν μέρος της  παραγωγής τους στο κράτος, προτιμώντας να πουλούν τα προϊόντα τους στους μαυραγορίτες σε υπέρογκες τιμές

Τοπική Ιστορία
Μια δημοπρασία στην Κοινότητα Κρανιάς του 1918

Στον προπολεμικό τοπικό  τύπο δημοσιεύονται συχνά διακηρύξεις δημοπρασιών διαφόρων Κοινοτήτων του Ασπροποτάμου. Επειδή τα αρχεία των χωριών αυτών έχουν καταστραφεί κατά την πυρπόληση από τους Γερμανούς, οι δημοπρασίες αυτές μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα τότε περιουσιακά στοιχεία των Κοινοτήτων.  

Τοπική Ιστορία
Για τη ληστεία στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, κατά τον 19ο και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, επικρατούσε ληστοκρατία. Οι περισσότεροι ληστές ήταν από ορεινά χωριά, άνθρωποι απλοϊκοί, με λίγες γραμματικές γνώσεις, σκληροί αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητοι, θεοσεβούμενοι και γεμάτοι προκαταλήψεις. Θύματά τους ήταν κυρίως οι πλούσιοι γαιοκτήμονες, τους οποίους έπιαναν ομήρους και για να τους ελευθερώσουν ζητούσαν από τους οικείους τους λύτρα. Το κράτος επικήρυσσε τους ληστές και έστελνε στα βουνά αποσπάσματα χωροφυλάκων να τους κυνηγήσουν. Δίνονταν κανονικές μάχες, διότι οι ληστές σπάνια παραδίδονταν.

Τοπική Ιστορία
Το έκτακτο Στρατοδικείο Τρικάλων κατά τον εμφύλιο πόλεμο

  Η περίοδος του εμφυλίου πολέμου στη Θεσσαλία έχει μελετηθεί ελάχιστα.
Το κενό αυτό, εν μέρει, οφείλεται στην έλλειψη προσιτών αρχείων.
  Η παρούσα εργασία με θέμα τη λειτουργία του  έκτακτου Στρατοδικείου στα Τρίκαλα, κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, στηρίζεται αποκλειστικά στην αρθρογραφία του τοπικού τύπου της εποχής. Σημειώνονται  τα ονόματα των εκατοντάδων κατηγορουμένων και οι ποινές που τους επιβλήθηκαν.